top of page

Sygdom hos fisk 

Klisterhaler og hvide pletter (Ichthyophthirus Multifillis) på fisk (kommer hyppigste af stresset eller nye omgivelser).

Klisterhaler skyldes en snylter, som lever på dine fisk. Det er en ondsindet størrelser, som man kan få i sit akvarie. Klisterhaler er svære at behandle og der vil være en stor dødlighed. Sygdommen kan komme med fra nye fisk, som kan stamme fra forhandleren eller fra eget akvarie. 

I de fleste tilfælde er klisterhaler sammenklappede finner, og det kan skyldes flere ting. 

 • Det er tit udløst af stress og miljøskift. 

 • Møde med nye bakterier, som de gamle fisk lever med uden problemer, m en som gør at de nye fisk bliver syge. 

 • Man kan have en rask fisk i sit akvarie, som lever med sygdommen, men uden at den er påvirket af det.

(Man køber sunde og raske fisk hos forhandleren. Bliver de syge, når du kommer hjem og dør er det ikke nogens skyld, men det er et udtryk for uheldige omstændigheder.) 

Muligheder til at undgå sygdom:

 • Tilpasning af nye fisk. Lad dem ligge i posen i akvariet i ca. 20-40 min. Derefter klipper du hul på posen, så fiskene kan komme ud i dit akvarie. 

 • Mulighed til at forbygge med salt/medicin så, der ikke opstår stress ved fisken.

 

 • Hvis man har store fisk i sit akvarie er der mulighed for at slukke for lyset. Det vil gøre sådan at de nye fisk har chancen for at overleve. 

 • Når der kommer nye fisk i akvariet vil der komme nye ukendte bakterier ned i akvariet . Derfor er det en god ide at holde øje med dine fiskenes kropsprog. 

Hvide pletter:

Det kan være vanskeligt at sige præcist, hvad årsagen kan være til, at der opstår hvide pletter. 

Det vil kunne ske selvom vandkvaliteten er i orden. 

Hvide pletter kan der være i et akvarium uden at man er klar over det.

Da hvide pletter pludselig kan opstår ved en fisk, som er bæredygtig i sit eget akvarium uden at være syg samt stress. Så skal man være hurtig til at bekæmpe sygdommen.

 

Fødende fisk vil gerne have vandskift ofte og det kan være med til, at de hvide pletter kan bryde ud.

Det betyder dog ikke at de nye fisk vil medbringe hvide pletter, men de kan være med til at fremprovokere noget, som ikke har givet problemet før.   

Neon fisk: 

Neon fisk er meget sarte og kan være en af de fisk, som kan være svære at få tilpasset i sit akvarie. Det kan resultere i en del dødsfald, tilsvarende er rødnæse Tetra (Hemigrammus Bleheri) skal man også regne med at, der kan komme dødsfald, fordi de ligeså sarte.

 • Neon fisk, kan være smittebære af hvide pletter, som kan formere sig i dit akvarie. 

 • Har man en del neon fisk vil deres immunforsvar forlige sig med ichthyophthirus bakterier (saneksistens).

 

 • Anskaffer man sig nye neon fisk for at udvide bestanden, så kan den nye flok være bærere af samme sygdom og der vil også have en fredelig sameksistens med den stamme.

 • Sætter man den gamle gruppe sammen med den ny flok vil den andens flok immunforsvar ikke tilpasse sig til den gamle floks. Derfor kan der opstå voldsomme udbrud af hvide pletter, hvor de kan dø af det. 

 • En varmekur er, hvor man i 1 uge vil hæve varmen i akvariet til 30 grad celsius. Dermed vil det give den mulighed for at slå bakterien ned. 

bottom of page